RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5200

Biochemical assessment of remontant raspberry fruits grown in indoor and outdoor cultivated

PII
10.31857/2500-2082/2023/2/36-41
DOI
10.31857/2500-2082/2023/2/36-41
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 2
Pages
36-41
Abstract
Technologies for the extended production of fresh berry products are of great importance for agriculture in the territories of extreme farming, which include the Baikal region. The emergence of domestic producers of fresh berries is actively pushing imported products out of the market. This study is aimed at developing a technology for obtaining early and late fresh berry products of remontant raspberries in the Baikal region with high nutritional qualities. The article introduces the researches carried out in the Department of Applied and Experimental Developments of the SIPPB SB RAS (Irkutsk). The objects of study are the fruits of varieties and forms of remontant raspberries of Russian selection: Rubinovoe Ozherel'ye, Orangevoe Chudo, Heracle, Zhar Ptitsa, 32-151-1, 37-15-4. In this work, the change in the accumulation of sugars, vitamins and organic acids depending on the growing conditions was studied. The fruits were harvested in favorable weather, in the phase of consumer ripeness at all sites simultaneously. The studies were carried out in the laboratory of toxicology and biochemistry at the Federal State Budgetary Institution "Irkutsk MVL". As a result of the study, it was found that citric acid in the fruits of remontant raspberry accumulates more in plants growing in open ground, and malic acid - in a greenhouse with a polycarbonate coating. In fruits grown in a film greenhouse, sugars accumulate less than in a polycarbonate greenhouse and open ground. The accumulation of vitamin C in fruits ripened in film and polycarbonate greenhouses is less than in open ground.
Keywords
сорт форма ремонтантная малина плоды пленка поликарбонат открытый грунт органические кислоты фруктоза глюкоза сахара витамины
Date of publication
18.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
4

References

  1. 1. Антипенко М.И. Оценка замороженных ягод малины в условиях Самарской области по некоторым компонентам химического состава // Современные технологии хранения и переработки продукции. 2019. № 58. С. 11-17. DOI 10.31676/2073-4948-2019-58-11-17
  2. 2. Венгер К.П., Попков В.И., Феськов О.А. и др. Экспериментальные исследования процесса и технологии быстрого охлаждения растительной продукции с использованием газообразного азота // Вестник Международной академии холода. 2017. № 4. С. 66-74. DOI: 10.21047/1606-4313-2017-16-4-66-74
  3. 3. Добренков, Е.А., Семенова Л.Г., Добренкова Е.Л. Биохимическая и технологическая оценка ягод малины из коллекции МОС ВИР // Плодоводство и виноградарство Юга России. 2019. №60(6). С. 102-113. DOI 10.30679/2219-5335-2019-6-60-102-113 http://journalkubansad.ru/pdf/19/05/11.pdf
  4. 4. Евдокименко С.Н., Никулин А.Ф., Бохан И.А. Оценка сортов ремонтантной малины по биохимическим показателям ягод // Вестник Брянской ГСХА. Брянск: Изд-во Брянской ГСХА. 2008. № 3. С. 48-52
  5. 5. Жбанова Е.В. Плоды малины Rubus idaeus L. как источник функциональных ингредиентов (обзор) // Техника и технология пищевых производств. 2018. Т. 48. № 1. С. 5-14. DOI: 10.21603/2074-9414-2018-1-5-14.
  6. 6. Киселева Е.Н., Раченко М.А., Раченко А.М. Оценка перспективы возделывания ремонтантной малины в закрытом грунте в условиях Южного Прибайкалья // Основные приемы и технологии совершенствования адаптивно-ландшафтных систем земледелия: мат. Межд. науч.-практ. конф., посвящ. 70-летию со дня рождения доктора с.-х. наук, профессора В.И. Солодуна / Иркут. гос. аграр. ун-т им. А.А. Ежевского; Молодѐжный: Изд-во Иркутский ГАУ, 2022. С. 115-125. https://irsau.ru/structure/science/materialy/10-202022.pdf
  7. 7. Матназарова Д.И. Биохимическая оценка ягод малины - начальный этап селекции на улучшение химического состава плодов // Вестник аграрной науки. 2019. № 6(81). С. 166-170. http://dx.doi.org/10.15217/48484
  8. 8. Почицкая И.М., Росляков Ю.Ф., Комарова Н.В., Рослик В.Л. Исследование компонентов, формирующих органолептические характеристики плодов и ягод // Техника и технология производств. 2019. Т. 49. № 1. С. 50-61. https://doi.org/10.21603/2074-9414-2019-1-50-6
  9. 9. Причко Т.Г., Дрофичева Н.В. Влияние заморозки на показатели качества ягод малины // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК - продукты здорового питания. 2015. №4. С.40-45.
  10. 10. Причко Т.Г., Смелик Т.Л., Хилько Л.А. Биохимические показатели качества ягод малины с учетом сортовых особенностей // Сборник научных трудов ФГБНУ ВСТИСП Плодоводство и ягодоводство России. Т. XXXXVIII. 2017. С. 242-247.
  11. 11. Сазонова И.Д. Ягодные культуры как сырье для технической переработки // Научные труды СКФНЦСВВ. Т. 20. 2018. С. 125-134.
  12. 12. Седов Е.Н. Огольцова Т.П. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. 608 с.
  13. 13. Haffner K. et al. Quality of red raspberry Rubus idaeus L. cultivars after storage in controlled and normal atmospheres // Postharvest, Biol Technol. 2002. No. 24. P. 279-289. DOI: 10.1016 / S0925-5214 (01) 00147-8. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-890efd11-6ce6-3f15-a54a-4218427b744e
  14. 14. Marchi P.M., Carvalho I.R., Pereira I.S. et al. Yield and quality of primocane-fruiting raspberry grown under plastic cover in southern Brazil, Scientia Agricola. 2019;76(6):481-486. DOI: 10.1590/1678-992X-2018-0154
  15. 15. Milivojević, J.M., Nikolić M.D., Dragišić J.J., Maksimović D.D. Radivojević Generative and fruit quality characteristics of primocane fruiting red raspberry cultivars // Turk J Agric For 35 (2011) 289-296 TÜBİTAK doi:10.3906/tar-1001-617
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library