RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5200

Improving the technology of spelled cultivation in the central part of the North Caucasus conditions

PII
10.31857/S2500208224010049-1
DOI
10.31857/S2500208224010049
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 1
Pages
19-21
Abstract
The purpose of the study. The main goal of the research was the optimization of technological methods for the cultivation of promising spelled varieties in the conditions of the Central part of the North Caucasus. Spelled is a grain crop with high quality indicators. Research methods for studying spelled varieties were carried out in 2020–2022 on the experimental field of the Kabardino-Balkaria Republic at the University of Kabardino-Balkaria State Agrarian University named after V.M. Kokov, the nitrogen content in the soil was 0.12%, phosphorus 0.10% in a 30 cm soil layer, respectively. The scientific novelty of the research is represented by the fact that for the first time for the mountainous zone of the Central part of the North Caucasus, recommendations were given on the cultivation of promising spelled varieties, as well as cultivation technologies for high productivity. As a result, the harvest of spelled increased by 20%. This variety differs from the standard variety in high productivity parameters, as well as well-developed spikelets. For example, for wheat, the mass of 1000 seeds are taken into account, and for spelled, the total mass of spikelets, that is, five hundred spikelets contain a thousand grains. According to the morphological features, spelled bushes well and gives a good harvest during the harvesting process. This feature shows the high productivity of the plant, the weight in five hundred spikelets’ is 40 grams. To eliminate possible adverse effects when sowing spelled grain, it was decided to compare varieties for the selection of the most productive ones that form high-quality grain, as well as to the cultivation technology and the environment, as well as to compare the Yantara variety with the control. In the course of the experiments, regardless of precipitation and weather conditions, spelled formed a high yield, which, of course, is an important factor in yield. Thus, the work performed corresponds to the subject of the research work carried out in the field, as well as laboratory experiments, observation and analysis of the studies carried out corresponds to that set out in the article.
Keywords
полба сельское хозяйство адаптивность растения масса 1000 зерен продуктивность количество сырой клейковины
Date of publication
18.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
3

References

  1. 1. Бажанов А.О. Возделывание сортов с описанием пород, разводимых в России. М., 2021. 214 с.
  2. 2. Дудкин И.В., Дудкина Т.Л. Севооборот и удобрение – основные факторы управления формированием урожая, дополнительное и переработанное // Земледелие. 2021. 354 с.
  3. 3. Кондрaтeнко Е.П., Eгушовa Е.А., Косолaповa А.А., Сeргeeвa И.А. Накопление белка и клейковины в зерне раннеспелых и среднеранних сортов яровой пшеницы на серых лесных почвах // Вeстник Алтайского государственного аграрного университета. 2020. № 2 (136). С. 16–23.
  4. 4. Мамедов К.С.О. Возделывание полбы сорта «Янтара» в условиях Кабардино-Балкарской Республики // Интернаука. 2022. № 14-2 (246). С. 61–63.
  5. 5. Мамедов К.С. Технология выращивания полбы // Аграрный научный журнал. 2022. № 2 (67). С. 31–35.
  6. 6. Мамедов К.С., Мамсиров Н.И., Назранов Х.М. и др. Совершенствование технологии возделывания полбы в условиях центральной части Северного Кавказа. Новые технологии / New technologies. 2023. № 19(2). С. 110–119.
  7. 7. Поползухин П.В., Николaeв П.Н., Aниськов Н.И. и др. Оценка продуктивности и адаптивных свойств сортов ярового ячмeня в условиях Сибирского Прииртышья // Зeмлeдeлиe. 2021. № 3. С. 40–43.
  8. 8. Пaсынков A.В., Пaсынковa E.Н. Эффективность прогноза содержания сырой клейковины в зерне пшеницы // Зeрновоe хозяйство России. 2021. № 4 (64). С. 18–27.
  9. 9. Порсeв И.Н., Торопова E.Ю., Малинников A.A. Фитосaнитaрнaя и продукционная оценка роли сортов и фунгицидов в технологии возделывания яровой пшеницы в Зaурaльe // Вестник Курганской государственной сельскохозяйственной академии. 2021. № 2 (18). С. 55–59.
  10. 10. Постников П.A. Оцeнкa полбы как предшественника для яровой пшeницы // Зернобобовые и крупяные культуры. 2021. № 1(29). С. 15–21.
  11. 11. Ромaнов Б.В., Пимонов К.И., Липский Д.Д. Продукционные особенности пшеницы Triticum petropavlovskyi // Извeстия Нижневолжского aгроунивeрситeтского комплекса: наука и высшее профессиональное образование. 2020. № 4 (60). С. 173–183.
  12. 12. Raz Avni, Moran Nave, Omer Barad et al. Wild emmer genome architecture and diversity elucidate wheat evolution and domestication. 2021. Science. 357:93-97.
  13. 13. Hubburd K. Big wheat yields in perspective //Arable Farming, 2021. V. 4. № 4. P. 11–15.
  14. 14. Hösel W. Anbauumfang, Verwertung, Produktionstechnik und Wirtschaftlichkeit des dinkelanbaum in Süddeutschland // Bayerisches Landwirtschaftliches Jahrbuch. München, 2020. Heft 4. P. 31–39.
  15. 15. Jehl D.T., Salder J.M., Jervine R.B. Yield potential protein content, and nitrogen regrurements of semidwar versns conventional wheat cultivate // Review of results – Research station, 2019. Р. 22–28.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library