RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5200

New lines of cauliflower for Dagestan north arid subtropics

PII
10.31857/S2500208224010102-1
DOI
10.31857/S2500208224010102
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 1
Pages
44-48
Abstract
Cauliflower Brassica oleracea L. convar. botrytis (L) Alef. var. botrytis is an economically important and widely cultivated vegetable crop. To solve the problems of import substitution, the first priority is to ensure high-quality varietal diversity of cauliflower for agricultural producers in central Russia and the Southern Federal District (SFD). For the first time, such work was carried out in the northern dry subtropics of Southern Dagestan. At the Dagestan ES (it is a branch of VIR), in 2015–2022 lines from crossing two varieties of cauliflower – the early ripening Early Gribovskaya 1355 and the late ripening (winter form) Inca were studied. The paper presents the results of 11 cauliflower lines study, previously identified by early maturity, productivity and commercial qualities. Promising lines of the summer-autumn growing period for cultivation in Southern Dagestan have been identified. Stable early maturity was noted in cauliflower lines 182/4 (121...150 days), 174/1 (121…154), 182/2 (124…154) and 177/4 (124…166 days), the period of mass formation heads – 178/4; 192/4; 177/2; 177/3 (16...19 days), good commercial qualities and productivity – 178/4 (1.15 kg), 182/2 (1.15), 174/1 (0.98), 182/4 (0.94) and 177/3 (0.80 kg), the average weight of the heads is 192/4 (0.73 kg), 177/2 (0.72) and 178/3 (0.65 kg).
Keywords
Республика Дагестан капуста цветная линии скороспелость продуктивность формирование головки стабильность семенная продуктивность
Date of publication
18.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
4

References

  1. 1. Боос Г.В., Джохадзе Т.И., Артемьева А.М. Методические указания по изучению и поддержанию мировой коллекции капусты. Л.: ВИР, 1988. 117 с.
  2. 2. Гаджимустапаева Е.Г. Перспектива новых гибридов капусты цветной и расширение зоны их возделывания в Дагестане // Аграрная Россия. 2014. № 12. С. 14–17.
  3. 3. Гаджимустапаева Е.Г. Продуктивность сортов и гибридов капусты цветной в зависимости от срока посева и высадки // Вестник РАСХН. 2018. № 5. С. 46–49.
  4. 4. Гаджимустапаева Е.Г. Цветная капуста (Brassica Cauliflower Lizg.) – влияние площади питания на рост, развитие и урожайность // Проблемы развития АПК региона. 2012. № 4 (12). С. 23–27.
  5. 5. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта с основами статистической обработки результатов исследований. М.: Агропромиздат, 1985. 416 с.
  6. 6. Королева С.В., Дякунчак С.А., Юрченко С.А. Создание гибридов F1 капусты белокочанной с комплексной устойчивостью на юге России // Овощи России. 2019. № 4. С. 16–20.
  7. 7. Лизгунова Т.В. Культурная флора «Капуста». Ленинград. «Колос», 1984. Т. XI. 328 с.
  8. 8. Пивоваров В.Ф. Селекция и семеноводства овощных культур). М., 2007. 310 с.
  9. 9. Сирота С.М., Бондарева Л.Л., Велиев К.Н. Выращивание семян капусты беспересадочным способом в условиях Дербентского района Республики Дагестан // Овощи России. № 4. С. 21–24.
  10. 10. Фатеев Д.А., Соловьева А.Е., Шеленга Т.В., Артемьева А.М. Комплексная биохимическая характеристика брокколи и цветной капусты // Овощи России. 2020. № 6. С. 108–115.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library