- PII
- 10.31857/S2500208224020083-1
- DOI
- 10.31857/S2500208224020083
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume / Issue number 2
- Pages
- 36-41
- Abstract
- This study presents the results of a three-factor experiment on corn yield structure depending on the genetic characteristics and hybrids, mineral nutrition background and sowing dates. The experiment was carried out in Khabarovsk Krai in fourfold repetition on corn crops of local selection varieties Birsu, ALitet 2 and Guran 2 and hybrids of foreign selection Moldavsky 215 SV, P 7515, P 8521, P 7460; on three mineral nutrition backgrounds: № 1 (control) – N90P90K90, № 2 – N110P110K90, № 3 – N130P130K90; in 2 sowing dates with 5 days apart. The studies were carried out in 2021–2022 on the experimental field of the Far Eastern Agricultural Research Institute, the soil of the experimental section was meadow-brown, heavy loamy. The highest grain yield up to 125.3 c/ha was noted on the mineral nutrition background № 2 (N110P110K90) and № 3 (N130P130K90). Yield structure indicators depended more on varietal features of plants (46.0–73.4%) rather than on mineral nutrition background (6.2–17.8%) and sowing dates had sufficient influence (0.18–2.59%). However, the weight of 1000 grains was more influenced by additional application of nitrogen and phosphorus (40.67%) rather than varietal features (32.71%). In this study varieties of local breeding Alitet 2 and Guran 2 are recommended for cultivation in Khabarovsk Krai as they give a good grain yield, responsive to the additional application of nitrogen and phosphorus, correspond to the region conditions in terms of precocity, suitable both for harvesting silage and green fodder and for harvesting grain forage.
- Keywords
- Хабаровский край кукуруза генетические особенности структура урожая удобрения сроки сева
- Date of publication
- 18.09.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 4
References
- 1. Багринцева В.Н., Ивашененко И.Н. Влияние погодных условий в Ставропольском крае на эффективность доз азотного удобрения на кукурузе // Агрохимия. 2020. № 2. С. 77–83.
- 2. Бельтюков Л.П., Кувшинова Е.К., Тюрин И.М., Козлов В.А. Продуктивность гибридов кукурузы в зависимости от удобрений густоты стояния растений. Зерноград: Азово-Черноморский инженерный институт ФГБОУ ВПО ДГАУ, 2015. 182 с.
- 3. Волошин Е.И., Аветисян А.Т. Применение удобрений при возделывании кукурузы в Средней Сибири: метод. указания [Электронный ресурс], Краснояр. гос. аграр. ун-т. Красноярск, 2018. 31 с.
- 4. Говор Е.М., Хатефов Э.Б. Ранжирование коллекции кукурузы (Zea mays L.) ВИР по селекционно ценным признакам в агроклиматических условиях Республики Беларусь. Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2020. № 181 (2). С. 28–34.
- 5. Зубрев А.И. Интенсивная технология возделывания кукурузы в Хабаровском крае // Методологические рекомендации ВАСХНИЛ. Новосибирск, 1990, 72 с.
- 6. Коломиец Т.М., Киселева М.И., Жемчужина Н.С. и др. Особенности видового состава патогенных грибов рода Fusarium в биоценозах кукурузы Воронежской области. Вавиловский журнал генетики и селекции. 2022. № 26 (6). С. 583–592. DOI: 10.18699/VJGB-22-71
- 7. Панихин П.А., Соколов В.А. Фуражные качества гетерозисных межродовых гибридов кукурузы с гамаграссом. Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2020. № 181 (1). С. 17–23. DOI: 10.30901/2227-8834-2020-1-17-23
- 8. Сотченко В.С. Перспективы производства зерна кукурузы в Российской Федерации. Мат. науч.-практ. конф. «Селекция и семеноводство, производство зерна кукурузы». Пятигорск: Кавказская здравница, 2002. С. 5–16.
- 9. Bumbar I.V., Shchegorets O.V., Sinigovskaya V.T. et al. Optimization of agrotechnical terms of harvesting of crops, design and operating parameters of crop-harvesting machines under conditions of the Amur region Russian // Federation Plant Archives Journal. 2018 Vol. 18 (2). P. 2567–2572.
- 10. Strom N. Noah Interactions between Soil Properties, Fungal Communities, the Soybean Cyst Nematode, and Crop Yield under Continuous Corn and Soybean Monoculture // Applied Soil Ecology. 2020. Vol. 147. PP. 103–388.