RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5200

Variation of winter wheat grain quality traits in the Steppe zone of the Rostov region

PII
10.31857/S2500208224030018-1
DOI
10.31857/S2500208224030018
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 3
Pages
4-10
Abstract
The research was carried out in 2016–2023 in the steppe zone of the Rostov region. The article presents data on the variability of grain quality indicators in various environmental conditions in varieties of winter soft wheat of the selection Federal Rostov Agricultural Research Centre: Donskaya T 20, Bogema, Pafos, Palmira 18, Donya, Konstanta 22. The soil of the experimental site is southern medium – sized carbonate chernozem. The predecessor in the experiment is black steam. Various correlations from r = –0,74–0,26 between yield and protein content in grain were revealed. The ratio of the gluten and protein content of winter wheat in the steppe zone of the Rostov region is 1,3–2,3. In the conditions of the steppe of the Rostov region, the high stability of the varieties of winter wheat of the French selection was noted in terms of protein content, gluten, volume yield of bread and grain vitreousness. The greatest variability was revealed on the basis of the number of drops that determines the activity of α-amylase, which indicates the dependence of the genotype on the conditions for the formation of grain quality. The influence of proteolytic enzymes of the bug harmful turtle (Eurygaster integriceps) on the technological and baking properties of varieties was revealed.
Keywords
озимая мягкая пшеница коэффициент вариации изменчивость признака сорт качество
Date of publication
18.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
7

References

  1. 1. Грабовец А.И., Фоменко М.А. Стабильность урожаев в широком диапазоне сред – основной параметр при селекции озимой пшеницы // Российская сельскохозяйственная наука. 2020. № 5. С. 3–7. DOI: 10.31857/S2500262720050014.
  2. 2. Кинчаров А.И., Дёмина Е.А., Кинчарова М.Н. и др. Методика оценки агроэкологической адаптированности генотипов в условиях глобального потепления климата // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2022. Т. 183. № 4. С. 39–47. DOI: 10.30901/2227-8834-2022-4-39-47.
  3. 3. Кравченко Н.С., Ионова Е.В., Газе В.Л. Влияние условий выращивания на урожайность и качество образцов озимой мягкой пшеницы // Зерновое хозяйство России. 2019. № 4 (64). С. 31–35. DOI: 10.31367/2079-8725-2019-64-4-31-35.
  4. 4. Крупин П.Ю., Дивашук М.Г., Карлов Г.И. Использование генетического потенциала многолетних дикорастущих злаков в селекционном улучшении пшеницы// Сельскохозяйственная биология. 2019. Т. 54. № 3. С. 409–425. DOI: 10.15389/agrobiology.2019.3.409rus.
  5. 5. Некрасов Е.И., Марченко Д.М., Иванисов М.М. Экологическая пластичность сортов озимой мягкой пшеницы // Зерновое хозяйство России. 2022. Т. 14. № 2. С. 54–58. DOI: 10.31367/2079-8725-2022-80-2-54-58.
  6. 6. Новиков Н.Н. Новый метод диагностики азотного питания и прогнозирования качества зерне озимой пшеницы // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. 2017. № 5. С. 29–40. DOI: 10.26897/0021-342X-2017-5-29-40.
  7. 7. Сандухадзе Б.И., Мамедов Р.З., Крахмалева М.С., Бугрова В.В. Научная селекция озимой мягкой пшеницы в Нечерноземной зоне России: история, методы и результаты // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2021. Т. 25. № 4. С. 367–373. DOI: 10.18699/VJ21.53-o.
  8. 8. Соколенко Н.И., Комаров Н.М., Галушко Н.А., Дубинина В.В. Источники высокого качества зерна в селекции мягкой озимой пшеницы и тритикале // Достижения науки и техники АПК. 2018. Т. 32. № 11. С. 33–36. DOI: 10.24411/0235-2451-2018-11108.
  9. 9. Сухоруков А.Ф., Сухоруков А.А., Бугакова Н.Э. Адаптивный потенциал сортов пшеницы мягкой озимой по качеству зерна в среднем Поволжье // Зерновое хозяйство России. 2021. № 6 (78). С. 62–66. DOI: 10.31367/2079-8725-2021-78-6-62-66.
  10. 10. Технологическая оценка зерновых, крупяных и зернобобовых культур / под общ. ред. М.А. Федина. М.: Б. и., 1988. 121 с.
  11. 11. Фадеева И.Д., Игнатьева И.Ю., Хакимова А.Г., Митрофанова О.П. Исходный материал для селекции озимой мягкой пшеницы на качество зерна в условиях севера Среднего Поволжья // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2022. Т. 183. № 1. С. 118–126. DOI: 10.30901/2227-8834-2022-1-118-126.
  12. 12. Фоменко М.А., Грабовец А.И., Олейникова Т.А., Железняк Е.А. Особенности селекционного улучшения озимой пшеницы в степной зоне Ростовской области // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2020. № 5. С. 18–22. DOI: 10.30850/vrsn/2020/5/18-22
  13. 13. Фоменко М.А., Грабовец А.И., Олейникова Т.А., Железняк Е.А. Особенности трансгрессивной селекции озимой пшеницы в условиях засух // Достижения науки и техники АПК. 2021. Т. 35. № 5. С. 28–32. DOI: 10.24411/0235-2451-2021-10504.
  14. 14. Хакимова А.Г., Губарев Н.К., Кошкин В.А., Митрофанова О.П. Генетическое разнообразие и селекционная ценность синтетический гексаплоидной пшеницы, привлеченной в коллекцию ВИР // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2019. Т. 23. № 6. С. 108–115. DOI: 10.18699/VJ19.548.
  15. 15. Cher P. Estimation of winter wheat grant protein contet based on multisourse data assimilation // Reemote sensing. 2020. N. 12. P. 1–20. DOI: 10.3390/rs12193201.
  16. 16. Luo Y., Wang W., Fan Y.Z. Exogenously-Supplied trehalose provides better protection for D1 protein in winter wheat under heft stress // Russian Journal of Plant Physiology. 2018. Т. 65. № 1. P. 115–122. DOI: 10.1134/S1021443718010168.
  17. 17. Ray D.K., Gerber J.S., MacDonald G.K., West Р. Climate variation explains a third of global crop yield variability// Nature Communications. 2015. № 6. P. 5989. DOI: 10.1038/ncomms6989.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library