- PII
- 10.31857/S2500208224040014-1
- DOI
- 10.31857/S2500208224040014
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume / Issue number 4
- Pages
- 4-8
- Abstract
- In modern conditions of high intensification of agriculture, the key task at all stages of development is to increase the volume of grain produced. This requires constant improvement of the varietal composition of production fields. When creating a new variety, it is necessary to comprehensively study the collection nursery for parental forms of important elements of grain structure and quality. In these scientific studies, 32 varieties of spring soft wheat were studied at the Institute of Seed Production and Agricultural Technologies in the Ryazan region. Standard variety Agata. From the studied varieties, the following varieties were identified: by the length of the ear Arsei, Margarita, Simbirtsit, Uralosibirskaya, Darnitsa, which are 19.5–31.2% higher than the standard, by the number of grains KVS Torridon, KVS Aquilon, Margarita, Ethos, Ekada 70, Odeta, and Kinelskaya Otrada, Uralosibirskaya, Darnitsa, Hercules exceeds the standard by 5.29–36.77%, by weight of grain per ear KVS Akvilon, KVS Torridon, Odeta, Margarita, Simbirtsit, Kalispero, Mary, Hercules, Uralosibirskaya, Ethos, Darnitsa, Kinelskaya Otrada, Kazan Yubileinyaya with indicators above the standard by 1.88–20.63%, in terms of protein content in grain Zlata, Novosibirskaya 29, Uralosibirskaya, Siberian Alliance, Sable, Chelyaba 2 above the standard by 0.42–2.01%, according to the gluten content in grain Novosibirskaya 29, Sable, Chelyaba 2 is 2.5–3.2% higher than the standard; by weight of 1000 grains Odeta, Siberian Alliance, Margarita, Simbirtsit, Burlak is 2.5–3.2% higher than the standard.
- Keywords
- пшеница мягкая яровая селекция коллекционный питомник качество элементы продуктивности
- Date of publication
- 18.09.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 3
References
- 1. Айдарбекова Т.Ж., Сыздыкова Г.Т., Малицкая Н.В. и др. Сравнительная оценка линий яровой мягкой пшеницы (Triticum aestivum L.) в Степной зоне Северо-Казахстанской области. Сельскохозяйственная биология. 2022. Т. 57. № 1. С. 66–80. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2022.1.66rus
- 2. Амунова О.С., Волкова Л.В., Мамаева А.В. Результаты изучения образцов мягкой пшеницы из коллекции ВИР по адаптивно значимым и хозяйственно ценным признакам. Таврический вестник аграрной науки. 2022. № 2(30). С. 8–21. https://tvan.niishk.site/annotacii-statey/2022/tvan-no2-30/
- 3. Амунова О.С., Волкова Л.В., Харина А.В. Исходный материал для селекции мягкой яровой пшеницы в условиях Кировской области. Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2021. № 22(5). С. 661–675. https://doi.org/10.30766/2072-9081.2021.22.5.661-675
- 4. Барковская Т.А., Гладышева О.В., Кокорева В.Г. Высокопродуктивный сорт яровой мягкой пшеницы Маэстро для Центрального Нечерноземья. Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2022. № 2. С. 21–24. https://doi.org/10.30850/vrsn/2022/2/21-24
- 5. Берестов И.И. Содержание белка в зерне яровой мягкой пшеницы и источники его накопления в зависимости от сорта и доз азота. Земледелие и селекция в Беларуси. 2017. № 53. С. 195–201.
- 6. Волкова Л.В. Изучение гибридов яровой мягкой пшеницы по урожайности и содержанию белка. Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2016. № 2. С. 4–8.
- 7. Демина И.Ф. Результаты изучения коллекционных образцов пшеницы мягкой яровой в условиях Среднего Поволжья. Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2020. № 21(6). С. 653–659. https://doi.org/10.30766/2072-9081.2020.21.6.653-659
- 8. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. М.: Книга по требованию, 2012. 351 с.
- 9. Иванова И.Ю. Сортоизучение мягкой пшеницы в условиях Волго-Вятского региона. Аграрная-наука Евро-Северо-Востока. 2020. № 21(4). С. 379–386. https://doi.org/10.30766/2072-9081.2020.21.4.379-386
- 10. Коряковцева Л.А., Волкова Л.В., Харина А.Н. Сорта коллекции ВИР как источники ценных свойств в селекции яровой мягкой пшеницы. Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2014. № 2(39). С. 10–13.
- 11. Кужахметов Б.А. Исходный материал для селекции мягкой яровой пшеницы на качество зерна в степной зоне южного Урала. Аграрный вестник Урала. 2011. № 7 (86). С. 9–10.
- 12. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. М.: ООО «Группа Компаний Море». Вып. 1. 2019. 384 с.
- 13. Пакуль В.Н. Изменчивость и связи хозяйственно ценных признаков яровой мягкой пшеницы в условиях северной лесостепи Западной Сибири. Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2022. № 23(1). С. 44–53. https://doi.org/10.30766/2072-9081.2022.23.1.44-53
- 14. Пискарев В.В., Зуев Е.В., Брыкова А.Н. Исходный материал для селекции яровой мягкой пшеницы в условиях Новосибирской области. Вавиловский журнал генетики и селекции. 2018. № 22(7). С. 784–794. https://doi.org/10.18699/VJ18.422
- 15. Стасюк А.И., Леонова И.Н., Понамарева М.Л. и др. Фенотипическая изменчивость селекционных линий мягкой пшеницы по элементам структуры урожая в экологических условиях Западной Сибири и Татарстана. Сельскохозяйственная биология. 2021. Т. 56. № 1. С. 78–91. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2021.1.78rus
- 16. Таранова Т.Ю., Демина Е.А., Кинчаров А.И. Скрининг исходного материала для селекции яровой мягкой пшеницы в условиях Среднего поволжья. Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2023. № 6. С. 21–26. https://doi.org/10.31857/2500-2082/2023/6/21-26
- 17. Babkenov A.T, Babkenova S.A., Abdullaev K.K., Kairzhanov Y.K. Breeding spring soft wheat for productivity, grain quality and resistance to adverse factors in Nothern Kazakhstan. Journal of ecological engineering. 2020. № 21(6). P. 8–12. https://doi.org/10.12911/22998993/123160