RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5200

Yield of winter soft wheat varieties of different ecological and geographical origin and their adaptability in the conditions of the Central Nonblack Earth Region

PII
10.31857/S2500208224050015-1
DOI
10.31857/S2500208224050015
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 5
Pages
4-7
Abstract
When creating new varieties, it is necessary to pay attention not only to high yields and the quality of the original parent forms, but also to be guided by knowledge about their reaction to changing growing environment conditions. The article presents the results of a comprehensive assessment of 15 varieties of different ecological and geographical origin. The methods of S.A. Eberhart and W.A. Russell, A.A. Rossielle and J. Hamblin, L.A. Zhivotkov, E.D. Nettevich were used in the analysis of adaptability indicators. The research was carried out in the northwestern part of the Ryazan region in the fields of ISA – a branch of the Federal State Budgetary Educational Institution FNAC VIM in 2019–2023, of which two years were unfavorable – the index of environmental conditions (Ij) –2,54 – –1,87, three years favorable Ij was 0,84–2,24. It was found that, on average, over 5 years of research, the highest yield potential was possessed by the varieties of winter wheat Danaya – 5,79 t/ha, Isktar – 6,36 t/ha, Nebokrat and Slavna – 5,81 t/ha and 6,09 t/ha, which is higher than the average annual indicator by experience by 11,1%, 22,1%, 11,5% and 16,9%, respectively. The group of the most plastic varieties includes: Danaya and Lavina (Russia), Nebokrat and Slavna (Ukraine), Isztar (Germany). High responsiveness to improving environmental conditions was noted in winter wheat varieties Moskovskaya 39 (Russia) – 1,22, Fantasia (Belarus) – 1,23, Saturnus and Tambor (Germany) – 1,17 and 1,41, respectively. According to the complex of adaptive properties, the Isztar (Germany) and Nebokrat (Ukraine) varieties were distinguished as genetically flexible ((Ymin + Ymax)/2 from 5,56 to 6,26), with a high level of stability (PUSS from 103,28% to 113,12%), good adaptability to environmental conditions (KA – 1,15% and 1,26%, respectively) and resistance to stress ((Ymin – Ymax) from –4,23 to –4,68). The research results can be used in practical breeding.
Keywords
озимая мягкая пшеница сорт урожайность адаптивность стрессоустойчивость
Date of publication
18.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
2

References

  1. 1. Баянова О.В. Эконометрическое исследование показателей производства зерновой продукции в Российской Федерации // Modern Economy Success. 2020. № 1. С. 122–125.
  2. 2. Бучников О.Н., Джуха В.М., Гайдук В.И. и др. Эффективность функционирования сельскохозяйственного бизнеса в условиях санкций: региональный аспект // Гуманитарный вестник Донского государственного аграрного университета. 2022. № 2. С. 150–159.
  3. 3. Гладышева О.В., Банникова М.И. Урожайность и оценки адаптивности раннеспелых и позднеспелых сортов озимой мягкой пшеницы в условиях Центрального Нечерноземья // Аграрная наука. 2021. № 1. С. 129–132.
  4. 4. Головачев В.И. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур / под ред. В.И. Головачева, Е.В. Кириловской. М.: Колос, 1989. 267 с.
  5. 5. Гончаренко А.А. Об адаптивности и экологической устойчивости сортов зерновых культур // Вестник РАСХН. 2005. № 6. С. 49–53.
  6. 6. Животков Л.А., Морозова З.А., Секутаева Л.И. Методика выявления потенциальной продуктивности и «Урожайность» // Селекция и семеноводство. 1994. № 2. С. 3–6.
  7. 7. Жученко А.А. Эколого-генетические основы адаптивной системы селекции растений // Сельскохозяйственная библиотека. 2000. № 3. С. 3–29.
  8. 8. Левакова О.В., Банникова М.И. Анализ генетических источников ценных признаков сортов озимой мягкой пшеницы в целях создания исходного материала // Аграрная наука. 2019. № 7–8. С. 38–40.
  9. 9. Левакова О.В. Изучение исходного материала ярового ячменя в целях использования его в селекционном процессе для Центрального региона РФ // Зернобобовые и крупяные культуры. 2018. № 2 (26). С. 61–-65.
  10. 10. Неттевич Э.Д., Моргунов А.И., Максименко М.И. Повышение эффективности отбора яровой пшеницы на стабильность, урожайность и качество зерна // Вестник сельскохозяйственной науки. 1985. № 1. С. 66–73.
  11. 11. Неттевич Э.Д. Селекция и семеноводство яровых зерновых культур // Избранные труды. М.; Немчиновка: изд.-во НИИСХ ЦРНЗ, 2008. 348 с.
  12. 12. Рахаев Х.М., Баккуев Э.С., Энеева М.Н. и др. Ареал и поведение центра зернового подкомплекса России в 2000–2020 годах // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2023. № 4. С.4–9.
  13. 13. Русанов И.А. Современные сорта озимой пшеницы как исходный материал для селекции в условиях лесостепи ЦЧР: дис. канд. с-х. наук: 06.01.05. Воронеж, 2004. 248 с.
  14. 14. Филиппов Е.Г., Брагин Р.Н., Донцов Д.П. Анализ показателей адаптивности сортов и линий ярового ячменя в экологическом сортоиспытании // Таврический вестник аграрной науки. 2022. № 4 (32). С. 221–230.
  15. 15. Eberhart S.A., Russell W.A. Stability parameters for comparing varieties // Crop Sci. 1966. № 6.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library