- PII
- S2500208225010039-1
- DOI
- 10.31857/S2500208225010039
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume / Issue number 1
- Pages
- 13-18
- Abstract
- The results of a seven-year study (2017–2023) of the influence of hydrothermal conditions of the growing season and of mineral fertilizers on the chemical composition of apple fruits are presented. The object of the study was the Venyaminovskoe apple cultivar grown in a field experiment to study the effectiveness of mineral fertilizers in a medium-sized apple orchard. The experimental orchard was planted in 2013 with a space of 6 × 3 m. Annual spring application of increasing doses of nitrogen (in the form of ammonium nitrate – 33% of active substance) and potash fertilizers (in the form of potassium chloride – 40% of active substance) has been carried out since 2015. Foliar top dressing was carried out three times during the growing season with 1% urea solution and 0.3% potassium sulfate solution. The content of soluble solids, the sum of sugars, ascorbic acid, phenolic compounds (catechins) and the sugar acid index were determined in the fruits. It is shown that the use of soil and foliar application of nitrogen and potash fertilizers did not have a significant effect on the content of the studied components. It has been established that the most significant factor affecting the chemical composition of fruits is the weather conditions of the growing season and of the last month before fruit harvesting. At the same time, the content of ascorbic acid on average over the seven years of the experiment was significantly higher compared to the control in the variant with the application of maximum doses of nitrogen and potash fertilizers (N90K120) into the soil and also in conjunction with non-root top dressing in doses: N30K40 и N60K80. The application of fertilizers in maximum doses of N90K120 had a negative effect on a significant increase in the content of titrated acids in fruits.
- Keywords
- яблоня биохимический состав плодов метеоусловия вегетационного периода минеральные удобрения
- Date of publication
- 17.09.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 4
References
- 1. Абраменко Н.А., Меделяева А.Ю., Лисова Е.Н. Изучение влияния различных схем внесения минеральных удобрений на урожайность и качество Синапа орловского // Наука и Образование. 2020. Т. 3. № 3. С. 302.
- 2. Акимов М.Ю. Новые селекционно-технологические критерии оценки плодовой и ягодной продукции для индустрии здорового и диетического питания // Вопросы питания. 2020. Т. 89. № 4. С. 244–254. https://doi.org/10.24411/0042-8833-2020-10057
- 3. Ветрова О.А., Макаркина М.А, Леонтьева Л.И. Влияние минеральных удобрений на вкусовые показатели плодов яблони // Садоводство и виноградарство. 2023. № 2. С. 28–35. https://doi.org/10.31676/0235-2591-2023-2-28-35
- 4. Ветрова О.А., Макаркина М.А, Леонтьева Л.И. Влияние минерального питания на некоторые биохимические показатели качества плодов яблони // Плодородие. 2023. № 2(131). С. 43–47. https://doi.org/10.25680/S19948603.2023.131.10
- 5. Дубовицкий А.А., Климентова Э.А., Григорьева Л.В. Анализ современного состояния отрасли садоводства в России и перспективы развития на основе реализации рыночного потенциала // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. 2022. Т. 15. № 4(75). С. 124–138. https://doi.org/10.53914/issn2071-2243_2022_4_124
- 6. Егоров Е.А., Шадрина Ж.А., Кочьян Г.А. Методические подходы к формированию структурно-параметрических моделей нормативного управления устойчивостью воспроизводственных процессов в многолетних агроценозах // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2023. № 6. С. 4–8. https://doi.org/10.31857/2500-2082/2023/6/4-8
- 7. Леоничева Е.В., Роева Т.А., Леонтьева Л.И. и др. Влияние некорневых подкормок на содержание калия, кальция и магния в плодах двух сортов яблони // Агрохимия. 2018. № 8. С. 22–33. https://doi.org/10.1134/S0002188118080094
- 8. Макаркина М.А., Седов Е.Н., Ветрова О.А. Оценка и отбор сортов яблони для селекции на повышенное содержание фенольных соединений в плодах // Современное садоводство. 2023. № 4. С. 23–35. https://doi.org/10.52415/23126701_2023_0403
- 9. Методы биохимического исследования растений / под ред. А. И. Ермакова. Л.: Агропромиздат, 1987. 430 с.
- 10. Ожерельева З.Е., Прудников П.С., Никитин А.Л. и др. Урожайность и качество плодов Malus domestica Borkh. под влиянием новых органоминеральных удобрений // Сельскохозяйственная биология. 2023. Т. 58. № 5. С. 902–914. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2023.5.902rus
- 11. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под общ. ред. Е.Н. Седова, Т.П. Огольцовой. Орел: ВНИИСПК, 1999. 606 с.
- 12. Седов Е.Н., Янчук Т.В., Корнеева С.А., Макаркина М.А. Создание российских адаптивных сортов яблони (Malus × domestica Borkh.) ВНИИСПК – смена задач и развитие методов селекции (обзор) // Сельскохозяйственная биология. 2022. Т. 57. № 5. С. 897–910. https://doi.org/10.15389/agrobiology.2022.5.897rus
- 13. Столяров М.Е., Леоничева Е.В., Роева Т.А., Лентьева Л.И. Влияние корневого и некорневого удобрения на качество плодов яблони двух сортов // Агрохимический вестник. 2020. № 6. С. 59–67. https://doi.org/10.24411/1029-2551-2020-10087
- 14. Тутельян В.А., Никитюк Д.Б., Тармаева И.Ю. Формирование общероссийской системы образования в области здорового питания населения // Гигиена и санитария. 2023. Т. 102. № 10. С. 1012–1018. https://doi.org/10.47470/0016-9900-2023-102-10-1012-10181
- 15. Ayba L., Kunina V., Platonova N. et al. Biochemical composition of apple fruits when treated with growth-stimulating agrochemicals // E3S Web of Conferences. II International Conference on Agriculture, Earth Remote Sensing and Environment (RSE-II-2023). 2023. Vol. 392. P. 01007. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202339201007
- 16. Bondonno N.P., Bondonno C.P., Ward N.C. et al. The cardiovascular health benefits of apples: Whole fruit vs. isolated compounds // Trends in Food Science & Technology. 2017. Vol. P. 243–256. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.04.012
- 17. Kuzin A.I., Kashirskaya N.Ya., Kochkina A.M., Kushntr A.V. Correction of potassium ferdtigation rate of apple tree (Malus domestica borkh.) in central russia during the growing season // Plants. 2020. Vol. 9. No. 10. PP. 1–21. https://doi.org/10.3390/plants9101366
- 18. Lavic D., Radovi M., Alima J. et al. Influence of cultivar and fertilization treatment on bioactive content of some apple (Malus domestica Borkh.) cultivars // Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2023. Vol. 47. No. 3. PP. 345–356. https://doi.org/10.55730/1300-011X.3091
- 19. Mignard P., Beguería S., Giménez R. et al. Effect of genetics and climate on apple sugars and organic acids profiles // Agronomy. 2022. Vol. 12(4). P. 827. https://doi.org/10.3390/agronomy12040827
- 20. Milošević T., Milošević N., Mladenović J. The influence of organic, organo-mineral and mineral fertilizers on tree growth, yielding, fruit quality and leaf nutrient composition of apple cv. ‘Golden Delicious Reinders’ // Scientia Horticulturae. 2022. Vol. 297. P. 110978. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2022.110978