RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5197

Synergistic Foundations of Future Agro-Industrial Technologies

PII
S3034519725010101-1
DOI
10.7868/S3034519725010101
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 1
Pages
47-50
Abstract
The article is devoted to some aspects of creating technologies for the future agro-industrial complex of Russia. The problem of organization, functioning and development of a complex technological system of food production is considered. The range of issues discussed are includes: the concept of complexity of agro-industrial complex technology; creation of synergetic technological complexes for production and processing of agricultural products into basic food products; architecture of a complex technological system; rate of technological processes development; synergetic patterns of system technological complexes; order parameter of complex technology; quantitative indicators of the quality leading processes and technology; the effect of functioning of a complex synergetic complex of the agro-industrial complex; dialectical transition from a differentiated technological basis of the agro-industrial complex to a qualitatively new basis of technologies in the form of integrated food production; system-forming factors of complex technologies of the agro-industrial complex; mutual reinforcement of technologies united in a synergetic complex; fundamentals of industrial technologies of crop and livestock products; conditions of robotic food production; paradigm of creation of industrial synergetic system complexes in the agro-industrial complex. Particular attention is paid to the dialectic of agro-industrial complex technologies, the complication of which is a natural historical process.
Keywords
синергетика АПК России продовольственный комплекс организация технологическая система сельскохозяйственная продукция роботизированное производство продукты питания
Date of publication
03.02.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
96

References

  1. 1. Баранцев Р.Г. Синергетика в современном естествознании. М.: Книжный дом «ЛИБРОКОМ», 2009. 160 с.
  2. 2. Князева Е.Н., Курдюмов С.П. Синергетика: нелинейность времени и ландшафты коэволюции. М.: КомКнига, 2014. 272 с.
  3. 3. Князева Е.Н. Синергетика. Антология. М.; СПб.: Центр гуманитарных инициатив, 2013. 408 с.
  4. 4. Крушанов А.А., Мамчур Е.А. Будущее фундаментальной науки: Концептуальные, философские и социальные аспекты проблемы. М.: КРАСАНД, 2011. 288 с.
  5. 5. Мегердичев Е.Я. Технологические требования к сортам овощных и плодовых культур, предназначенных для различных видов консервирования. М.: Россельхозакадемия, 2003. 96 с.
  6. 6. Панфилов В.А. Диалектика технологий агропромышленного комплекса России // Вестник российской сельскохозяйственной науки. 2023. № 1. С. 4–9.
  7. 7. Панфилов В.А. Теория технологического потока. 3-е изд. М.: ИНФРА-М, 2019. 320 с.
  8. 8. Пригожин И. От существующего к возникающему: Время и сложность в физических науках. Пер. с англ. / Под редакцией Ю.Л. Климонтовича. Изд. 4-е. М.: Едиторал УРСС, 2016. 304 с.
  9. 9. Пригожин И. Философия нестабильности// Вопросы философии. 1991. № 6. С. 46–57.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library