- PII
- S3034519725010124-1
- DOI
- 10.7868/S3034519725010124
- Publication type
- Review
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume / Issue number 1
- Pages
- 54-59
- Abstract
- The review is dedicated to Aberdeen Angus cattle breed and consisted by the analysis of the studied breed investigations conducted due 2002–2024. On base of scientific confirmed genetic potential of the breed the evaluation of the perspectives of its breeding on Russian territory has been given. The possible problems as the appearance of the congenital anomalies in Aberdeen Angus cattle breeding have been also described. The results of the molecular genetic investigations of Aberdeen Angus cattle carried out due the last years in Russia and abroad have been presented. In particular, the data about genetic markers perspective for the Aberdeen Angus selection of the best relating to productivity animals, frequencies of the genetic defects carriers and the possibility of the breed improvement by genome selection. The analysis of Aberdeen Angus cattle breed has shown that it is one of the most appropriate beef breeds for the breeding on the territory of Russia. High productivity observed in practice and confirmed by the modern scientific investigations, and also conduction in our country of the works on Aberdeen Angus breed improvement including the combining of efforts of different beef cattle industry parts, in the future, will provide the country with high-quality meat and will allow Russia not to depend on foreign genetic material of cattle. The presented in the review information about Aberdeen Angus cattle breed will be useful for the making decision of breeding this cattle breed in the defined farm.
- Keywords
- крупный рогатый скот мясная продуктивность абердин-ангусская порода генетические маркеры мраморность откормочные качества генетические дефекты геномная селекция
- Date of publication
- 03.02.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 74
References
- 1. Анциферова О.Ю., Петрова Л.М. Уровень самообеспечения основными продуктами питания ключевой критерий продовольственной безопасности страны // Московский экономический журнал. 2021. № 11. С. 714–721. https://doi.org/10.24412/2413-046Х-2021-10703
- 2. Батанов С.Д., Старостина О.С., Атнабаева Н.А., Дякин С.И. Селекционно-генетические параметры роста, развития и типа телосложения ремонтных телок абердин ангусской породы и помесей с черно-пестрой породой // Молочное и мясное скотоводство. 2023. № 3. С. 14–18. https://doi.org/10.33943/MMS. 2023.68.46.003
- 3. Васюкова О.В., Касьянова Ю.В., Окороков П.Л., Безлепкина О.Б. Миокины и адипомиокины: медиаторы воспаления или уникальные молекулы таргетной терапии ожирения? // Проблемы эндокринологии. 2021. 67(4). С. 36–45. https://doi.org/10.14341/probl12779
- 4. В России появилась Ассоциация заводчиков абердин-ангусского скота. 9 августа 2017 г. https://ggshu.tatarstan.ru/index.htm/news/984526.htm (Дата обращения: 02.10.2024).
- 5. Габидулин В.М., Алимова С.А., Тарасов М.В., Мищенко Н.В. Продуктивность скота абердин-ангусской породы австралийской селекции на территории России в юго-западной части Сибири // Разведение, селекция, генетика. С. 20–23.
- 6. Гуминская Е.Ю., Сидунов С.В., Лобан Р.В., Сидунова М.Н. Взаимосвязь полиморфизма генов тиреоглобулина и лептина с интенсивностью роста ремонтного молодняка абердин-ангусской породы // РУП «Научно-практический центр Национальной Академии Наук Беларуси по животноводству» 2023. С. 250–256. https://doi.org/10.61562/mgfa2023.35
- 7. Ежегодник по племенной работе в мясном скотоводстве в хозяйствах Российской Федерации (2023 год). Издательство ФГБНУ ВНИИплем, 2024 г.
- 8. Емельяненко А.В., Кущ Е.Д., Каюмов Ф.Г., Третьякова Р.Ф. Мясная продуктивность бычков разных мясных пород // Животноводство и кормопроизводство. 2020. Т. 103. № 2. C. 68–74. https://doi.org/10.33284/2658-3135-103-2-68
- 9. Коновалова Е.Н., Селионова, М.И., Гладырь и др. ДНК-анализ полиморфизмов генов миостатина, лептина и кальпаина 1 у крупного рогатого скота абердин ангусской породы российской популяции // Сельскохозяйственная биология. 2023. 58 (4). С. 622–637.
- 10. Кукес В.Г., Газданова А.А., Фуралев В.А. и др. Современное представление о биологической роли и клиническом значении миостатина – главного регулятора роста и дифференцировки мышц // Медицинский вестник Северного Кавказа. 2021. Т. 16. № 3. С. 327–332.
- 11. Национальная ассоциация поставщиков, заводчиков и селекционеров крупного рогатого скота абердин-ангусской породы. https://www.vij.ru/images/conf-23/LISKUN/round_table_2023/presentations/5Miratorg.pdf (Дата обращения: 02.10.2024).
- 12. Решение № 74 от 02 июня 2020 г. Об утверждении Положения о проведении молекулярной генетической экспертизы племенной продукции государств-членов Евразийского экономического союза. https://eec.eaeunion.org/upload/medialibrary/58b/Reshenie-Kollegii-_-74-ot-2-iyunya-2020-g.-_genekspertiza_.pdf (Дата обращения: 02.10.2024).
- 13. Сермягин А.А., Боголюбова Н.В., Белоус А.А. и др. Показатели мясной продуктивности, эффективности использования корма и химического состава мяса бычков абердин-ангусской породы // Аграрная наука. 2023. 377(12). С. 67–73. https://doi.org/10.32634/0869-8155-2023-377-12-67-73
- 14. Столповский Ю.А., Кузнецов С.Б., Солоднева Е.В., Шумов И.Д. Новая система генотипирования крупного рогатого скота на основе технологии ДНК-микрочипов // Генетика. 2022. № 58(8). С. 857–871. https://doi.org/10.31857/S0016675822080094
- 15. Фомина Н.В., Лоретц О.Г., Быкова О.А. Продуктивные качества животных абердин-ангусской породы с учетом селекционно-генетических параметров. Аграрный вестник Урала. 2019. № 3. С. 37–42. https://doi.org/10.32417/article_5ce3fd015cf214.96210190
- 16. Худякова Н.А., Кожевникова И.С., Кудрина М.А. и др. Влияние гена лептина на продолжительность хозяйственного использования крупного рогатого скота // Вестник КрасГАУ. 2023. № 12. С. 146–153. https://doi.org/10.36718/1819-4036-2023-12-146-153
- 17. Anton I., Kovács K., Holló G. et al. Effect of leptin, DGAT1 and TG gene polymorphisms on the intramuscular fat of Angus cattle in Hungary // Livestock Science. 2011. Vol. 135. PP. 300–303. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2010.07.012
- 18. Dushayeva L.Z., Nametov A.M., Beishova I.S. et al. Marking of Meat Productivity Features in Pairs of bGH, bGHR and bIGF-1 Polymorphic Genes in Aberdeen-Angus Cattle // OnLine Journal of Biological Sciences. 2021. № 21 (2). РP. 334–345. https://doi.org/10.3844/ojbsci.2021.334.345
- 19. Dzhulamanov K.M., Lebedev S.V., Gerasimov N., Kolpakov V.I. Effect of leptin C528T and leptin C73T polymorphisms and pregnancy on adipose tissue formation and carcass grade in Aberdeen Angus heifers and first-calf cows // Veterinary World. 2022. № 15(7). PP. 1632–1640.
- 20. Gutierrez-Reinoso M.A., Aponte Р.М., Garcia-Herreros М. Genomic Analysis, Progress and Future Perspectives in Dairy Cattle Selection: A Review //Animals (Basel). 2021. Vol. 11(3). РP. 599–614. https://doi.org/10.3390/ani11030599
- 21. Konovalova E., Romanenkova O., Evstafeva L. et al. Aberdeen Angus beef quality and profitability in dependence of the genotypes. E3S WEB OF CONFERENCES. X International Conference on Advanced Agritechnologies, Environmental Engineering and Sustainable Development (AGRITECH-X 2024). Том 548. Les Ulis. 2024. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202454802017
- 22. Konovalova E., Romanenkova O., Kostyunina O., Gladyr E. The molecular bases study of the inherited diseases for the health maintenance of the beef cattle // Genes. 2021. Т. 12. № 5. https://doi.org/10.3390/genes12050678
- 23. Konovalova E.N., Romanenkova O.S., Zimina A.A. et al. The genotyping results of the Russian cattle populations of Aberdeen Angus, Limousine, Simmental and Belgian Blue 3 breeds on F94L and nt821del11 mutations of the myostatin gene // Animals. 2021. № 11. PP. 1–13. https://doi.org/10.3390/ani11102810
- 24. Konovalova E.N., Volkova V.V., Romanenkova O.S. Aberdeen Angus cattle breed in Russia: prevention of the genetic defects and evaluation of the risk of their spread by transferring from parents to offspring. В сборнике: IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Krasnoyarsk Science and Technology City Hall of the Russian Union of Scientific and Engineering Associations. 2019. PP. 42008.
- 25. Li Y., Wang H., Yang Z. et al. Rapid Non-Destructive Detection Technology in the Field of Meat Tenderness: A Review. Foods. 2024. № 13. P. 1512. https://doi.org/10.3390/foods13101512
- 26. Titanov Z., Kazhgaliyev N., Kulmagambetov T. et al. Adaptation of the Third Generation Aberdeen Angus Heifers in the North Kazakhstan Region // OnLine Journal of Biological Sciences. 2023. № 23 (2). PP. 133–141. https://doi.org/10.3844/ojbsci.2023.133.141