RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5200

Influence of foliar feeding with ultramicroelements on the productivity of anthocyanin-containing potato varieties in greenhouses

PII
S3034520025020157-1
DOI
10.7868/S3034520025020157
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 2
Pages
75-80
Abstract
. The aim of the study is to study the effect of Se – EDTA and potassium iodide on the growth, development and productivity of potato varieties Surprise and Northern Lights. The scheme included: Factor A – Grade: A1 – Surprise, A2 – Northern Lights; Factor B – 2-fold foliar top dressing with solutions of ultramicroelements: B1 – Control (without top dressing); B2 – Se – EDTA; B3 – KI. The effect of the ultramicroelements Se – EDTA and KI on the leaf mass and leaf supply of potato varieties Surprise and Northern Lights at the beginning of the growing season, as well as on the average weight of 1 minicube and the dry matter content in them at the end of the growing season was revealed. At the same time, the degree of reaction depended on the variety. In the Surprise variety, the use of both Se – EDTA and KI increased the size of tubers by 1.8…2.2 g or 14.9–18.4%, and the dry matter content in them by 1.1–1.7%. In the Northern Lights variety, when using KI, the increase in tuber size by 1.6 g or 23.4% was canceled, and when using both Se – EDTA and KI, an increase in the dry matter content in minitubers by 1.1–1.4%. The increase in the values of these indicators was probably caused by the active supply of assimilants to minitubers due to the increased photosynthetic activity of plants at the beginning of the growing season: an increase in the absolute and relative mass of leaves, as well as the chlorophyll content in them.
Keywords
картофель ультрамикроэлементы некорневая подкормка рост развитие продуктивность миниклубни
Date of publication
18.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
4

References

  1. 1. Барабанщикова Л.Н., Комиссаров И.Д. Селен в торфяно-болотных почвах и гуминовых кислотах подтаежной зоны Северного Зауралья // Достижения науки и техники АПК. 2012. № 11. С. 12–14. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=18231947
  2. 2. Гольдштейн В.Г., Дегтярев В.А., Коваленко В.А. и др. Определение пригодности различных сортов картофеля (Solanum tuberosum L.) с белой и пигментированной мякотью для переработки на картофелепродукты // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2022. № 23 (1). С. 98–109. https://doi.org/10.30766/2072-9081.2022.23.1.98-109
  3. 3. Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию: официальное издание. М.: ФГБНУ «Росинформагротех», 2024. 620 с.
  4. 4. Гунар Л.Э., Черенков А.А., Хлопюк М.С. Сорта картофеля в условиях дефицита влаги // Картофель и овощи. 2014. № 4. С. 26–27. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=21396138
  5. 5. Клечковский В.М., Петербургский А.В. Агрохимия. Учебник для сельскохозяйственных вузов. Изд. 2-е, испр. и доп. М.: Колос, 1967. 584 с.
  6. 6. Молявко А.А., Марухленко А.В., Борисова Н.П. Урожайность и выход стандартной фракции мини- клубней картофеля при внесении хелатных удобрений на питательном грунте Агробалт Н под тоннельными укрытиями // Аграрная наука. 2022. 360 (6) С. 86–91. https://doi.org/10.32634/0869-8155-2022-360-6-86-91
  7. 7. Павлов М.Н., Смирнова Т.И., Хомякова К.Н., Кулагина П.В. Оценка урожайности и химического состава клубней антоциансодержащих сортов картофеля в условиях ЦРНЗ РФ // Труды Кубанского государственного аграрного университета. 2024. № 111. С. 112–118.
  8. 8. Павловская Н.Е., Попова А.Ю., Гагарина И.Н. и др. Технология безвирусного оригинального семеноводства картофеля на основе ускоренного микроклонального размножения посадочного материала: монография. Орел: ОрелГАУ, 2023. 160 с.
  9. 9. Панасин В.И., Вихман М.И., Чечулин Д.С., Рымаренко Д.А. Агрохимические особенности распределения йода в почвах агроландшафтов Калининградской области // Плодородие. 2019. № 1. С. 31–34. https://doi.org/10.25680/S19948603.2019.106.10
  10. 10. Питюрина И.С. Влияние качества посадочного материала на пораженность болезнями и лежкость картофеля // Известия Самарской государственной сельскохозяйственной академии. 2024. № 2. С. 21–27. https://doi.org/10.55170/1997-3225-2024-9-2-21-27
  11. 11. Смирнова Т.И., Дроздов И.А., Павлов М.Н. Исследование деградации комплексонов, производных янтарной кислоты, и их боросодержащих комплексов под действием микробиологических препаратов // Экология и промышленность России. 2021. Т. 25. № 6. С. 49–53. https://doi.org/10.18412/1816-0395-2021-6-49-53
  12. 12. Старовойтов В.И., Старовойтова О.А., Манохина А.А. и др. Урожайность и качество насыщенного селеном картофеля, выращенного из клубней 10-15 мм // Агроинженерия. 2024. Т. 26, № 3. С. 19–26. https://doi.org/10.26897/2687-1149-2024-3-19-26
  13. 13. Усанова З.И., Прядеин С.Е. Влияние гуминовых препаратов на продуктивность и качество урожая сортов картофеля с фиолетовой мякотью // Картофель и овощи. 2020. № 6. С. 27–31. https://doi.org/10.25630/PAV. 2020.73.35.004
  14. 14. Усанова З.И., Иванютина Н.Н., Павлов М.Н., Булюкина О.А. Увеличение содержания полифруктанов в клубнях топинамбура под влиянием хелатных комплексов микроэлементов // Вестник Тверского государственного университета. Серия: Химия. 2017. № 3. С. 139–147. https://www.elibrary.ru/item.asp?edn=zfhtzd
  15. 15. Усанова З.И., Мигулев П.И., Фаринюк Ю.Т. и др. Программирование урожайности кукурузы при использовании в технологии возделывания органических, комплексных удобрений и биопрепаратов. Монография. Тверь, 2023. 131 с. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=50443561
  16. 16. Усанова З.И. Теория и практика создания высокопродуктивных посевов полевых культур. Тверь: ТГСХА, 1999. 330 с.
  17. 17. Филиппова П.С., Филиппов П.А., Прияткин Н.С. и др. Перспективы применения йода в системе удобрения дерново-подзолистых почв на примере картофеля // Агрохимический вестник. 2024. № 3. С. 36–41. https://doi.org/10.24412/1029-2551-2024-3-006
  18. 18. Шарафутдинова Е.Н., Иванова А.В., Матерн А.И., Брайнина Х.З. Качество пищевых продуктов и антиоксидантная активность // Аналитика и контроль. 2011. Т 15. № 3. С. 281–286. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=16654956
  19. 19. CCM-200 plus manual, 2022, URL: https://www.manualslib.com/manual/1202197/Opti-Sciences-Ccm-200-Plus.html (дата обращения 6.12.2024).
  20. 20. Vinson J.A., Demkosky C.A., Navarre D.A., Smyda M.A. High-antioxidant potatoes: Acute in vivo antioxidant source and hypotensive agent in humans after supplementation to hypertensive subjects // J. Agric Food Chem. 2012 No. 60(27). PP. 6749–6754. https://doi.org/10.1021/jf2045262
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library