- PII
- S3034520025030097-1
- DOI
- 10.7868/S3034520025030097
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume / Issue number 3
- Pages
- 42-47
- Abstract
- The research was conducted in 2022-2024 in order to study new domestic tomato varieties (Solanum Lycopersicum L.) of the Federal State Budgetary Scientific and Scientific Institution of the Russian Academy of Natural Sciences and a comprehensive assessment of economically valuable indicators in the irrigated conditions of the Republic of Dagestan. The work was carried out at the base in the Tersko-Sulak sub-province of the Federal State Budgetary Budgetary Institution of the FANC RD Babayurt district. According to the maturation periods, the samples belong to the very early ones: Severyanka, Blagodatny, Magnat, Voskhod VNIISSOKa, Viking (from shoots to maturation 90-105 days), early: Commonwealth (106-111 days) and mid-early: Torch (110-115 days). The yield of tomato varieties varied on average over 3 years from 45.2 to 84.8 t/ha. On average, for 3 years, a significant increase in the previous harvest was provided by the varieties Blagodatny, Voskhod VNIISSOKa, Severyanka, Magnat (42.3-31.5 t/ha). The marketability of fruits ranges from 78 to 92% on average. The weight of the fruit varies depending on the variety from 75.6 to 125 g on average over 3 years with HCR05 = 11. The fruit index ranged on average from 0.5 to 1.3. The dry matter content varied depending on the year from 4.2 to 6.8%. According to the average data for 3 years and the average values for 2 years, the varieties Blagodatny and Voskhod VNIISSOKa were distinguished by the highest dry matter content. The total sugar content ranged from 3.01 to 3.42%. The vitamin C content of the studied varieties is based on the average for 2023-2024. It was 24.24-44.93 mg%. All varieties have a high vitamin C content, regardless of the year. The profitability analysis showed that growing tomatoes using root dressing in open ground conditions is an economically sound technique, since the profitability levels were 150 and 180%, respectively.
- Keywords
- Республика Дагестан томат межфазные периоды урожайность масса плода товарность сухое вещество сахара витамин С органические кислоты
- Date of publication
- 11.03.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 4
References
- 1. Ахмедова П.М. Биологические и хозяйственные особенности образцов томата с различной степенью детерминантности // Вестник Казанского государственного аграрного университета. 2023. Т. 18. № 3 (71). С. 5-10. https://doi.org/10.12737/2073-0462-2023-5-10
- 2. Беков Р.Х., Гиш Р.А., Костенко А.Н. Исходный материал для селекции томата // Картофель и овощи. 2017. С. 39-40.
- 3. Белошапкина О.О., Писарева И.Н. Определение аналитической чувствительности и специфичности методов ПЦР для диагностики черной бактериальной пятнистости томата // Известия ТСХА. 2024. № 3. С. 78-94. https://doi.org/10.26897/0021-342x-2024-3-78-94
- 4. Велижанов Н.М. Предварительные результаты по селекции томата (lycopersicon) в Республике Дагестан //Аграрный вестник Урала. 2021. № 12 (215). С. 2-8. https://doi.org/10.32417/1997-4868-2021-215-12-2-8
- 5. Енгалычев М.Р., Джос Е.А., Матюкина А.А. и др. Селекция томата для открытого грунта юга России // Овощи России. 2024. № 2. С. 5-11. https://doi.org/10.18619/2072-9146-2024-2-5-11
- 6. Илларионов А.И., Фролов П.Н., Деркач А.А. Эффективность инсектицидов при защите томатов от тепличной белокрылки // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. 2022. Т. 15. № 1 (72). С. 129-135. https://doi.org/10.53914/issn2071-2243_2022_1_129
- 7. Кигашпаева О.П., Гулин А.В. Перспективные салатные сорта томата для юга России // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса. 2022. № 2 (66). С. 101-110.
- 8. Кулакова А.В., Дьяченко Е.А., Щенникова А.В. и др. Вариабельность генома отечественных сортов томата: данные aflp-анализа // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2022. Т. 26. № 7. С. 652-661. https://doi.org/10.18699/VJGB-22-80
- 9. Лящева Л.В., Прок И.А., Викторова И.А. Влияние цеолитов разных фракций на урожайность и качество томатов в условиях северного зауралья // Вестник НГАУ. 2024. № 1 (70). С. 86-94. https://doi.org/10.31677/2072-6724-2024-70-1-86-94
- 10. Мачулкина В.А., Санникова Т.А., Гулин А.В., Антипенко Н.И. Использование сахарно-кислотного индекса для оценки качества плодов томатов // Вестник КрасГАУ. 2020. № 5 (158). С. 168-172. https://doi.org/10.36718/1819-4036-2020-5-168-172
- 11. Методические указания по селекции сортов и гибридов томата для открытого и защищенного грунта. М., ВНИИССОК, 1986. 64 с.
- 12. Методика полевого опыта в овощеводстве / С.С. Литвинов; Рос. акад. с.-х. наук, ГНУ Всерос. науч.-исслед. ин-т овощеводства. М.: ГНУ Всероссийский научно-исследовательский институт овощеводства, 2011. 648 с.
- 13. Петров Н.Ю., Калмыкова Е.В., Нарушев В.Б., Хоришко Т.И. Приемы повышения продуктивности томата и картофеля при орошении в Поволжье // Аграрный научный журнал. 2017. № 4. С. 36-39.
- 14. Помидоры открытого грунта: площади и сборы в России в 2001-2020 гг. [Электронный ресурс]. - Режим доступа: https://agrovesti.net/lib/industries/vegetables/pomidory-otkrytogo-grunta-ploshchadi-i-sbory-v-rossii-v-2001-2020-gg.html (Дата публикации: 29.05.2021).
- 15. FAO. World Food and Agriculture - Statistical Yearbook. FAO: Rome, Italy, 2024.