- PII
- 10.31857/S2500208224040095-1
- DOI
- 10.31857/S2500208224040095
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume / Issue number 4
- Pages
- 55-58
- Abstract
- The article presents a general description of the culture of Actinidia deliciosa, grown in the humid subtropics of Russia. The work was carried out since 2017 at the site of the Adler experimental station of the branch of the Federal Research Center of the N.I. Vavilov All-Russian Institute of Plant Genetic Resources and in the laboratory of plant physiology and biochemistry of the Subtropical Scientific Center of the Russian Academy of Sciences, Sochi. Physiological and biochemical indicators were determined that reflect the resistance of actinidia plants planted in 1988 to environmental stress factors to identify the most adapted varieties to the conditions of the humid subtropics of the Krasnodar Territory. The soil is alluvial meadow with low humus. The varieties studied were late ripening Hayward; Ellison, Abbott and Bruno – early; Monty – medium; Tomuri (pollinator of kiwi female varieties). The indicator organ is physiologically mature actinidia leaves, which were selected from May to September against the backdrop of a natural increase in air temperature. Water deficit was in 2022–2023 is 29.62–36.46%, the minimum is for the Ellison and Monty varieties (29.62–30.21), the maximum is Abbott (36.46%). The dry matter content is 25.47–35.53%, the water content of leaf blades is 46.09-62.66%. The Monti, Hayward and Tomuri varieties are the most resistant to the weather and climatic conditions of the Russian subtropical zone.
- Keywords
- субтропическая зона России актинидия деликатесная сорт сухие вещества дестабилизация водный дефицит тургесцентность листьев
- Date of publication
- 17.09.2025
- Year of publication
- 2025
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 3
References
- 1. Абильфазова Ю.С., Беседина Т.Д., Тутберидзе Ц.В. Биохимический состав плодов A. deliciosa во влажных субтропиках России // Садоводство и виноградарство. 2023. № 5. С. 42–48. https://doi.org/10.31676/0235-2591-2023-5-42-48
- 2. Айба Л.Я. Киви новая перспективная субтропическая культура Черноморского побережья Кавказа, М.: 2005. 136 с.
- 3. Беседина Т.Д., Тутберидзе Ц.В., Бойко А.П., Тория Г.Б. Влияние режимов капельного орошения на свойства почв под насаждениями Actinidia deliciosa // Новые технологии. 2018. № 3. С. 159–165.
- 4. Беседина Т.Д., Тутберидзе Ц.В., Киселева Н.С. О влиянии агроэкологических условий влажных субтропиков России на продукционный потенциал Actinidia deliciosa (Kiwifruit) // Сельскохозяйственная биология. 2021. № 56(5). С. 999–1010.
- 5. Беседина Т.Д., Тутберидзе Ц.В., Тория Г.Б. Водный режим влажных субтропиков России и орошение актинидии деликатесной (Actinidia deliciosa (A. Chev.) Lang Et. Forg.) Cубтропическое и декоративное садоводство: сб.науч. труд. ФГБНУ ВНИИЦиСК, 2018. № 66. С. 135–144. Diti ons of Russian humid subtropics. Fruit Growing. 2019. № 31(1). С. 150–156.
- 6. Беседина Т.Д., Тутберидзе Ц.В., Бойко А.П. Агроэкологический паспорт A.deliciosa (киви) – основа оптимального размещения во влажных субтропиках России. Вестник российской сельскохозяйственной науки // 2016. № 2. С. 30–34. ISSN 2500-2082.
- 7. Рындин А.В., Белоус О.Г., Маляровская В.И. и др. Использование физиолого-биохимических методов для выявления механизмов адаптации субтропических, южных плодовых и декоративных культур в условиях субтропиков России // Сельскохозяйственная биология. 2014. № 3. С. 40–48.
- 8. Тарасенко В.С. Возделывание киви в России / Под ред. д-ра биол. наук М.Н. Плехановой. СПб: ВИР,1999, 44 с.
- 9. Якушев В.П., Жуковский Е.Е. Климатические изменения и риск в земледелии // Вестник РАСХН. 2010. № 2. С. 13–16.