RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5200

Formation of a scientific school on genetic resources, selection and genetics of grapes in Russia from N.I. Vavilov to the present day

PII
10.31857/S2500208224040112-1
DOI
10.31857/S2500208224040112
Publication type
Review
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 4
Pages
63-68
Abstract
While discussing the establishment of scientific school of grapevine genetic resources, breeding and genetics in Russia, its formation is of undoubted scientific importance not by one individual only, but generally by studying and analyzing the contribution of generations of scientists in the country, focusing, as a baseline, on fundamental researches and stated theories of N.I. Vavilov. Analyzing the historical and modern stages of grape breeding methodology in conjunction with source material – genetic resources, and those determined by the specificity of pattern genome manifesting and inheriting genetically determined traits, it is necessary to highlight two aspects: the process of grape gene pool formation, the origin of individual varieties in the process of natural evolution, and task-oriented creation of new cultivars in the process of experimental evolution. Understanding of the methodology of grapevine natural morphogenesis in due course generated the methodology of targeted creation of new cultivars. Natural hybridization, natural mutagenesis and natural selection as initial methods of grapevine morphogenesis for generations of Russian scientists made it possible, using descriptive ampelography, to further move to directed hybridization, induced mutagenesis and induced polyploidization in combination with artificial selection. And only recently the transition from breeding at the organismal level to genome editing at the gene level became possible using modern bioengineering methods and various approaches to gene engineering.
Keywords
виноград генетические ресурсы селекция генетика методология
Date of publication
17.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
2

References

  1. 1. Авидзба А.М. Эволюция исследований по проблемам ампелографии, генетики и селекции винограда в институте винограда и вина «Магарач» с XIX века. // Магарач. Виноградарство и виноделие. 2015. № 3. С. 3–7.
  2. 2. Авидзба А.М., Волынкин В.А., Лиховской В.В. и др. Мировые ампелографические коллекции ННИИВиВ «Магарач» и СКЗНИИСиВ // Научный журнал КубГАУ. 2015. № 110(06). С. 1–27. Режим доступа: http://ej.kubagro.ru/2015/06/pdf/96.pdf. (дата обращения 10.04.2024).
  3. 3. Волынкин В.А., Полулях А.А., Котоловець З.В. Современная трактовка систематики диких форм и аборигенных сортов винограда по признакам ампелографии // Интерактивная ампелография и селекция винограда. Сб. мат. Межд. симпозиума. 20–22 сентября 2011, г. Краснодар. 2012. С. 31–43.
  4. 4. Волынкин В.А., Полулях А.А. Современное представление о систематике винограда // «Магарач». Виноградарство и виноделие. 2018. № 4. С. 16–18.
  5. 5. Голодрига П.Я. Совершенствование сортимента и методов селекции винограда // Сельскохозяйственная биология. 1972. № 5. С. 643–652.
  6. 6. Голодрига П.Я. Сохранение генофонда винограда и пути его использования в селекционной работе // Сельскохозяйственная биология. 1984. № 5. С. 26–34.
  7. 7. Гориславец С.М., Рисованная В.И., Волков Я.А. и др. Поиск и оценка дикорастущих форм винограда, произрастающих на территории Ялтинского горнолесного природного заповедника, с использованием молекулярных маркеров // Магарач. Виноградарство и виноделие. 2017. № 1. С. 19–21.
  8. 8. Клименко В.П. Генетическая интерпретация клоновой селекции винограда // Магарач Виноградарство и виноделие, 2019. 21(4). С. 282–288. https://doi.org/10.35547/IM.2019.21.4.001
  9. 9. Лиховской В.В., Волынкин В.А., Полулях А.А. и др. Методология селекции винограда: история, современность и будущее // Виноградарство и виноделие: Сб. науч. тр. ФГБУН «ВННИИВиВ “Магарач” РАН». Т. 49. Ялта, 2020. С. 14–17.
  10. 10. Лиховской В.В., Зленко В.А., Хватков П.А. и др. Биотехнологические и молекулярно-генетические методы в селекции винограда // Садоводство и виноградарство. 2022. № 6. С. 5–15. https://doi.org/10.31676/0235-2591-2022-6-5-15
  11. 11. Лиховской В.В., Зленко В.А., Спотарь Г.Ю., Клименко В.П. Новые технологии генетической трансформации винограда // Российские нанотехнологии. 2023. Т. 18. № 3. С. 393–396. https://doi.org/10.56304/S1992722323030068
  12. 12. Маликов А.В. К истории изучения дикорастущего винограда Крыма. // Виноградарство и виноделие. Сборник научных трудов. 2020. Т. 49. С. 62–64.
  13. 13. Негруль А.М. Виноградарство с основами ампелографии и селекции. Изд. 3-е, испр. и доп. М.: Гос. изд.-во сельхоз. лит-ры, 1959. 398 с.
  14. 14. Полулях А.А., Волынкин В.А. Мировая ампелографическая коллекция Национального института винограда и вина «Магарач» // Виноградарство и виноделие: Сб. науч. тр. НИВиВ «Магарач». Ялта, 2014. С. 5–10.
  15. 15. Трошин Л.П., Панкин М.И., Лиховской В.В. и др. Истории создания ампелографических коллекций юга России: монография под общ. ред. профессора Л.П. Трошина. Краснодар: КубГАУ, 2023. 194 с. ISBN 978-5-93856-754-2
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library