RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5200

THE ROLE OF MINERAL NUTRITION AND VARIETY IN INCREASING GRAIN PRODUCTIVITY OF SPRING OATS

PII
S2500208225040015-1
DOI
10.31857/S2500208225040015
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 4
Pages
4-8
Abstract
This article identifies varieties with a stable immunity to the development and spread of septoria and brown leaf rust. The introduction of mineral nutrition into the soil before cultivation increases the immunity of plants to diseases. Against the background of mineral nutrition at a dose of NPK, the spread of septoria, regardless of the variety, decreased by 46%, and the development of the disease decreased by 43%. The spread and development of brown leaf rust decreases by 40 and 27%, respectively. A further increase in nitrogen nutrition to 90 kg per day, with the combined addition of PK, reduces the spread and development of diseases of both septoria and brown leaf rust. Over the years of research, the Kirovsky 2 spring oat variety has been least susceptible to septoria and brown leaf rust. The results of research on grain productivity indicate that in the conditions of the Republic of Mari El, even against an unfavorable background, cultivated varieties of spring oats provide grain yields from 2.43 to 3.10 l/ha. Spring oat varieties reacted differently to the introduction of mineral nutrition. Significant grain yield increases were obtained when fertilizers were applied at a dose of NPK and NPK. The increase, regardless of the variety, was 16.7% (3.20 l/ha) and 27.4% (3.49 l/ha), respectively. Among the studied varieties of spring oats, the maximum grain productivity was obtained by cultivating Kirovsky 2 on all mineral nutrition options. The study proved that the introduction of mineral nutrition in a dose of NPK increases the protein content in oat grains by 5.3%, an increase in nitrogen nutrition to 90 kg. in the case of a joint contribution of PK – by 10.5%. The Talenets variety was distinguished by the highest protein content in all mineral nutrition options.
Keywords
Республика Марий Эл яровой овес сорта урожайность минеральные удобрения развитие и распространение болезней септориоз бурая листовая ржавчина содержание белка
Date of publication
22.04.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
4

References

  1. 1. Васбиева М.Т., Ямалтдинова В.Р. Эффективность применения различных систем удобрения на дерново-подзолистой тяжелосуглинистой почве в условиях Предуралья // Агрохимия. 2023. № 3. С. 29–42.
  2. 2. Vasbieva M.T., Yamaltdinova V.R. Effektivnost’ primeneniya razlichnyh sistem udobreniya na dernovo-podzolistoj tyazhelosuglinistoj pochve v usloviyah Predural’ya // Agrohimiya. 2023. № 3. S. 29–42.
  3. 3. Ерёмин Д.И, Моисеева М.Н. Получение высоких урожаев овса в Западной Сибири // Международный журнал гуманитарных и естественных наук. 2020. № 9-1(48). С. 59–62. https://doi.org/10624411/2500-1000-2020-10982
  4. 4. Eryomin D.I, Moiseeva M.N. Poluchenie vysokih urozhaev ovsa v Zapadnoj Sibiri // Mezhdunarodnyj zhurnal gu manitarnyh i estestvennyh nauk. 2020. № 9-1(48). S. 59–62. https://doi.org/10624411/2500-1000-2020-10982
  5. 5. Ерёмин Д.И., Моисеева М.Н. Актуальность выращивания овса в России // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2020 № 6 (86). С. 58–61.
  6. 6. Eryomin D.I., Moiseeva M.N. Aktual'nost' vyrashchivaniya ovsa v Rossii // Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 2020 № 6 (86). S. 58–61.
  7. 7. Ерёмин Д.И., Менощикова Н.А., Черевко Т.М. Болезни овса и его генетическая устойчивость // Эпоха науки. 2022. № 29. С. 12–17
  8. 8. Eryomin D.I., Menoshchikova N.A., Cherevko T.M. Bolezni ovsa i ego geneticheskaya ustojchivost' // Epoha nauki. 2022. № 29. S. 12–17
  9. 9. Золотарёва Р.И., Максимов В.А. Влияние минерального питания на качество зерна ярового овса // Актуальные вопросы совершенствования технологии производства и переработки продукции сельского хозяйства: Мосоловские чтения / Мат. Межд. науч.-практ. конф. Вып. XХVI. Йошкар-Ола: Мар.гос.ун-т, 2024. С. 43–45. Режим доступа: https://elibrary.ru/item.asp?id=67129890
  10. 10. Zolotaryova R.I., Maksimov V.A. Vliyanie mineral'nogo pitaniya na kachestvo zerna yarovogo ovsa // Aktual'nye voprosy sovershenstvovaniya tekhnologii proizvodstva i pererabotki produkcii sel'skogo hozyajstva: Mosolovskie chteniya / Mat. Mezhd. nauch.-prakt. konf. Vyp. XHVI. Joshkar-Ola: Mar. gos.un-t, 2024. S. 43–45. Rezhim dostupa: https://elibrary.ru/item.asp?id=67129890
  11. 11. Ибрагимова М.З. Характеристика генетического разнообразия сибирских сортов овса Ibragimova M.Z. Harakteristika geneticheskogo raznoobraziya sibirskih sortov ovsa Avena L. Po spektram avenina // Vestnik Krasnoyarskogo GU. 2016. № 6 (117). S. 126–133.
  12. 12. Avena L. По спектрам авенина // Вестник Красноярского ГУ. 2016. № 6 (117). С. 126–133.
  13. 13. Кабашов А.Д., Лоскутов И.Г., Власенко Н.М. и др. Сорта овса Немчиновской селекции, включенные в Госреестр в последние годы (обзор) // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2020. Т. 181. № 1. С. 110–118.
  14. 14. Kabashov A.D., Loskutov I.G., Vlasenko N.M. i dr. Sorta ovsa Nemchinovskoj selekcii, vklyuchennye v Gosreestr v poslednie gody (obzor) // Trudy po prikladnoj botanike, genetike i selekcii. 2020. T. 181. № 1. S. 110–118.
  15. 15. Маркова А.С., Кабашов А.Д., Политыко П.М. др. Реакция на стресс, агротехника и семеноводство голозерного овса // Владимирский земледелец. 2021. № 3. С. 56–61.
  16. 16. Markova A.S., Kabashov A.D., Polityko P.M. dr. Reakciya na stress, agrotekhnika i semenovodstvo golozernogo ovsa // Vladimirskij zemledelec. 2021. № 3. S. 56–61.
  17. 17. Мельникова О.В., Ториков В.Е., Репникова В.И., Мельников Д.М. Принципы ресурсосберегающих технологий возделывания зерновых культур в условиях Юго-Запада Центрального региона России // Вестник Брянской ГСХА. 2022. № 2. С. 3–8.
  18. 18. Mel’nikova O.V., Torikov V.E., Repnikova V.I., Mel’nikov D.M. Principy resursosberegayushchih tekhnologij vozdelyvaniya zernovyh kul’tur v usloviyah Yugo-Zapada Central’nogo regiona Rossii // Vestnik Bryanskoj GSHA. 2022. № 2. S. 3–8.
  19. 19. Моисеева М.Н. Основные болезни овса в Западной Сибири // Мир Инновации. 2020. № 3. С. 42–46.
  20. 20. Moiseeva M.N. Osnovnye bolezni ovsa v Zapadnoj Sibiri // Mir Innovacii. 2020. № 3. S. 42–46.
  21. 21. Новиков С.Ю., Соломатин А.В., Гармаш Г.А. и др. Влияние температуры почвы и технологий возделывания на урожайность зерновых культур на дерново-подзолистых почвах Центрального Нечерноземья // Биосфера. 2022. Т. 14. № 4. С. 352–355.
  22. 22. Novikov S.Yu., Solomatin A.V., Garmash G.A. i dr. Vliyanie temperatury pochvy i tekhnologij vozdelyvaniya na urozhajnost’ zernovyh kul’tur na dernovo-podzolistyh pochvah Central’nogo Nechernozem’ya // Biosfera. 2022. T. 14. № 4. S. 352–355.
  23. 23. Свиркова С.В., Старцев А.А., Стецов Г.Я., Заушинцена А.В. Восприимчивость растений овса к корончатой ржавчине и генетические источники устойчивости // Успехи современного естествознания. 2016. № 12-1. С. 99–104.
  24. 24. Svirkova S.V., Starcev A.A., Stecov G.Ya., Zaushincena A.V. Vospriimchivost’ rastenij ovsa k koronchatoj rzhavchine i geneticheskie istochniki ustojchivosti // Uspekhi sovremennogo estestvoznaniya. 2016. № 12-1. S. 99–104.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library