RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5197

NEW VARIETY OF WINTER SOFT WHEAT VIMITSA FOR THE CENTRAL REGION

PII
S3034519725030015-1
DOI
10.7868/S3034519725030015
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 3
Pages
4-8
Abstract
As a result of targeted breeding in the conditions of the Central Non-Chernozem region, a new variety of winter soft wheat, Vimica, was bred on the territory of ISA, a branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution FNATS VIM. The most important features of the variety are: a short growing season of 289-297 days, which is 8 days less than the standard Danai variety, and high adaptability to changing environmental conditions, which is confirmed by such indicators as homeostaticity, coefficient of variation, stress tolerance, PUSS (Hom = 0,20, Cv = 32,66%, Ymin - Y max = -6,11, PUSS = 91,6%, respectively) and others. The yield in competitive variety testing over seven years of research averaged 6,38 t/ha. The maximum values of this indicator, 9,43 t/ha, were obtained in 2023. In unfavorable agro-climatic conditions, the Vimica variety produces a yield of 3,32 t/ha. Over the years of research, the variety had the following grain quality indicators: grain size 791 g/l, vitreous content 50-58%, amount of gluten (flour) 30,4-37,2%, bread volume yield 1140-1730 cm. According to the results of the conducted research, it was revealed that the new variety of winter soft wheat Vimica surpasses the parent forms Volgogradskaya 84 and Moskovskaya 39 in a number of indicators, has a high yield over the years, high winter hardiness, and also has good baking qualities, which makes it possible to recommend it for use for food purposes.
Keywords
Центральное Нечерноземье озимя мягкая пшеница сорт урожайность адаптивность хлебопекарные качества
Date of publication
02.06.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
84

References

  1. 1. Барковская Т.А., Гладышева О.В., Давыдова Н.В. Перспективные сорта яровой мягкой пшеницы для Нечерноземья // Земледелие. 2018. № 8. С. 38-40.
  2. 2. Барковская Т.А., Гладышева О.В. Сорт озимой пшеницы Даная для повышения эффективности сельскохозяйственного производства в Центральном регионе // Вестник АПК Верхневолжья. 2019. № 1 (45). С. 91-96.
  3. 3. Государственная комиссия Российской Федерации по испытанию и охране селекционных достижений. Реестр Селекционных достижений [Электронный ресурс]. https://gossortrf.ru/registry/
  4. 4. Гриб С.И. Урожайность и качество зерна новых белорусских сортов яровой пшеницы // Производство растениеводческой продукции: резервы снижения затрат и повышения качества: мат. Межд. науч.-прак. конф. 10-11 июля 2008. Жодино. Минск, 2008. С. 93-96.
  5. 5. Левакова О.В., Банникова М.И. Анализ генетических источников ценных признаков сортов озимой мягкой пшеницы в целях создания исходного материала // Аграрная наука. 2019. № 7-8. С. 38-40.
  6. 6. Левакова О.В., Гладышева О.В., Костаньянц М.И. Сравнительный анализ зерновой урожайности и биометрических элементов сортов пшеницы озимой в зависимости от периодов сортосмены // Зерновое хозяйство России. 2023. № 3. С. 42-47.
  7. 7. Маслова Г.Я., Абдряев М.Р., Шарапов И.И., Шарапова Ю.А. Новый сорт озимой мягкой пшеницы Поволжья Нива // Международный журнал гуманитарных и естественных наук. 2019. № 10-1 (37). С. 150-152.
  8. 8. Набатова Н.А., Уткина Е.И., Парфенова Е.С. и др. Сравнительная оценка сортов озимой ржи по экологической устойчивости в условиях Кировской области // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2022. № 23 (5). С. 655-665.
  9. 9. Неттевич Э.Д. Потенциал урожайности рекомендованных для возделывания в центральном регионе РФ сортов яровой пшеницы и ячменя и его реализация в условиях производства // Доклады РАСХН. 2001. № 3. С. 3-6.
  10. 10. Сандухадзе Б.И., Рыбакова М.И., Морозова З.А. Научные основы селекции озимой пшеницы в Нечерноземной зоне России. М.: МГИУ, 2003. 426.
  11. 11. Сандухадзе Б.И., Лобода Б.П., Кочетыгов Г.В. Экологическая устойчивость, продуктивность и качество зерна новых сортов озимой пшеницы немчиновской селекции // Селекция зерновых культур и технология их возделывания в Центральном Федеральном округе РФ: мат. науч.-прак. конф., посвящ. 125-летию со дня рождения Н.И. Вавилова, М.: Московский НИИСХ «Немчиновка», 2013. С. 151-154.
  12. 12. Скрипка О.В., Самофалов А.П., Подгорный С.В., Сухарев А.А. Новый сорт сильной озимой мягкой пшеницы Аксинья // Зерновое хозяйство России. 2014. № 3. С. 34-37.
  13. 13. Шихмурадов А.З., Муслимов М.Г., Магомедов М.М. Агробиологическая характеристика новых образцов твердой пшеницы из стран Европы и Северной Америки // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2022. № 2. С. 29-32.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library