RAS Agricultural ScienceВестник российской сельскохозяйственной науки Vestnik of the Russian Agricultural Science

  • ISSN (Print) 2500-2082
  • ISSN (Online) 3034-5200

Assessment of the influence of the metabolitic probiotic Biosib METAPRO on protein metabolism indicators in broiler chickens

PII
10.31857/S2500208224060194-1
DOI
10.31857/S2500208224060194
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume / Issue number 6
Pages
89-96
Abstract
The paper presents data on the study of the influence of the metabolic probiotic (metaprobiotic) Biosib METAPRO, developed based on a complex of cultures Bifidobacterium longum and Lactobacillus plantarum at LLC “Sibbiopharm”, on the indicators of protein metabolism in broiler chickens. The study was conducted on Ross 308 cross chickens from 6 days to 35 days of age, using four groups: control and three experimental groups, to which Biosib METAPRO was additionally administered in different doses. The quantitative assessment of protein metabolism indicators in the blood serum of birds was performed photometrically using Vector-Best reagent kits. It was established that the levels of total protein, albumin, globulin, albumin/globulin ratio, alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), de Ritis coefficient, and creatinine in broiler chickens were within the generally accepted physiological norms for birds of this age or showed insignificant deviations. Statistical analysis revealed a significant influence of the metaprobiotic on total protein, A/G ratio, ALT, AST, de Ritis coefficient, and creatinine. The most pronounced changes were observed in chickens receiving Biosib METAPRO at a dose of 0.05%. The greatest number of differences was found between the control and the 1st experimental (Biosib METAPRO at a dose of 0.05%) groups. When administering the preparation at this dosage to broiler chickens, the level of total protein increases by 9.97 g/l, there is a change in A/G ratio, an increase in ALT activity by 1.32 mmol/l⋅h, a decrease in AST by 3.76 mmol/l⋅h, normalization of the de Ritis coefficient, and an increase in the level of creatinine by 13.2 µmol/l (p
Keywords
метапробиотик цыплята-бройлеры кросс Росс 308 белковый обмен
Date of publication
17.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
2

References

  1. 1. Габалов К.П., Стремоусов В.М., Гритчин А.В. и др. Биохимические показатели крови цыплят в норме и при инфекционной патологии // Инфекционные болезни животных и антимикробные средства, Саратов, 10 ноября 2016 года. Саратов: Саратовский государственный аграрный университет им. Н.И. Вавилова, 2016. С. 71–76. EDN: XCKJZF.
  2. 2. Деменева А.Е., Требухов А.В., Бурцева С.В. Профилактика нарушения белкового обмена у цыплят // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2023. № 4 (222). С. 79–85.
  3. 3. Джамбулатова К.Д. Состояние обмена веществ у цыплят-бройлеров на фоне применения пробиотиков // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2023. № 1 (99). С. 245–248.
  4. 4. Йылдырым Е.А., Ильина Л.А., Тюрина Д.Г. и др. Чем заменить антибиотики в птицеводстве? // Птицеводство. 2020. № 9. С. 41–46.
  5. 5. Лунева А.В. Влияние кормовой микробной добавки на мясную продуктивность цыплят-бройлеров и качество мяса птицы /Аграрный вестник Урала. 2021. № 10 (213). С. 55–64.
  6. 6. Методика проведения научных и производственных исследований по кормлению сельскохозяйственной птицы. Молекулярно-генетические методы определения микрофлоры кишечника / Под общей ред. В.И. Фисинина. Сергиев Посад: ВНИТИП, 2013. 52 с.
  7. 7. Морозов И.Н., Себежко О.И., Тарасенко Е.И., Климанова Е.А. Фенотипическая изменчивость активности ферментов полновозрастных овцематок романовской породы в условиях Кузбасса // Достижения науки и техники АПК. 2022. Т. 36, № 6. С. 61–65. https://doi.org/10.53859/02352451_2022_36_6_61
  8. 8. Никулин В.Н. и др. Особенности азотистого и минерального обмена у кур под действием пробиотика и соли йода // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2023. № 1 (99). С. 352–358.
  9. 9. Савкина Л. Рынок мяса птицы: итоги 2023 года [Электронный ресурс] // Ценовик: [сайт]. Режим доступа: https://www.tsenovik.ru/articles/obzory-i-prognozy/rynok-myasa-ptitsy-itogi-2023-goda/?ysclid=lxradygtsx801385642. Дата обращения: 21.06.2024.
  10. 10. Себежко О.И., Нарожных К.Н., Коновалова Т.В. и др. Влияние генотипа быков-производителей голштинской породы на уровень некоторых показателей азотистого обмена потомства в условиях Западной Сибири // Вестник НГАУ. 2020. № 1(54). С. 72–81. https://doi.org/10.31677/2072-6724-2020-54-1-72-81
  11. 11. Харлап С.Ю., Дерхо М.А. Характеристика адаптационного потенциала цыплят кросса «Ломан-белый» // Агропродовольственная политика России. 2015. № 6(42). С. 62–67. EDN: UJUSRZ.
  12. 12. Abdallah A, Elemba E, Zhong Q, Sun Z. Gastrointestinal Interaction between Dietary Amino Acids and Gut Microbiota: With Special Emphasis on Host Nutrition // Curr. Protein Pept. Sci. 2020; 21(8): 785–798. PMID: 32048965 Review. https://doi.org/10.2174/1389203721666200212095503
  13. 13. Fan P., Li L., Rezaei A. et al. Metabolites of Dietary Protein and Peptides by Intestinal Microbes and their Impacts on Gut. Curr. Protein Pept. Sci. 2015; 16(7): 646–54. PMID: 26122784 Review.
  14. 14. https://doi.org/10.2174/1389203716666150630133657
  15. 15. Krysiak K., Konkol D., Korczyński M. Overview of the use of probiotics in poultry production // Animals. 2021. Т. 11. № 6. С. 16–20.
  16. 16. Kuznetsova A. R. et al. Key factors in the development of the poultry industry in the Russian Federation // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. IOP Publishing, 2019. Т. 315. № 2. С. 022096.
  17. 17. Sebezhko O.I., Mayer R.V., Tarasenko E.I. et al. Protein status of holshtinized black and white cattle // Bio web of conferences: International Scientific and Practical Conference “Fundamental Scientific Research and Their Applied Aspects in Biotechnology and Agriculture” (FSRAABA 2021), Tyumen, 19–20 июля 2021 года. Tyumen: EDP Sciences, 2021. P. 06023. EDN: EKWHJH.
  18. 18. Smolovskaya O., Pleshkov V., Zubova T., Bormina L. Probiotics in Industrial Poultry Farming // American Journal of Animal and Veterinary Sciences. 2023. Vol. 18, No. 1. P. 1–8. https://doi.org/10.3844/ajavsp.2023.1.8. EDN: MQAKZG.
  19. 19. Vertiprakhov V.G. et al. The Exocrine Pancreatic Function in Chicken (Gallus Gallus L.) Fed Diets Supplemented with Different Vegetable Oils //Agricultural Biology. 2020. Т. 55. № 4. С. 726–737.
  20. 20. Wang J, Ji H. Influence of Probiotics on Dietary Protein Digestion and Utilization in the Gastrointestinal Tract // Curr. Protein Pept. Sci. 2019. N. 20(2). P. 125–131. PMID: 29769003 Review. https://doi.org/10.2174/1389203719666180517100339
  21. 21. Zhang K, Wang N, Lu L, Ma X. Fermentation and Metabolism of Dietary Protein by Intestinal Microorganisms // Curr Protein Pept Sci. 2020. No. 21(8). P. 807–811. PMID: 32048966 Review. https://doi.org/10.2174/1389203721666200212095902
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library